Nederlands  English  

Catalogue

Tracklist
Curriculum Vitæ Piet van der Steen
Reviews

Order
Piet van der Steen (1943) studeerde Orgel en Schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium bij Cor Kee, Nico van den Hooven en Chris Bos. Hij behaalde het Einddiploma Solospel Orgel en de Muziekonderwijsakten B voor Orgel en Schoolmuziek. Hij vervolgde zijn orgelstudie bij dr Ewald Kooiman en volgde masterclasses in binnen- en buitenland. Hij vervolgde zijn orgelstudie in de jaren 1971/72 in Paris bij Marie-Claire Alain, Gaston Litaize en André Isoir.

In 1976 behaalde Van der Steen de Eerste Prijs op het Nationaal Concours César Franck te Haarlem.

Van der Steen werkte in het klassikaal muziekonderwijs; ook startte hij een privé-lespraktijk en een langdurig verband als docent Orgel aan de Muziekscholen in Purmerend en Zaltbommel. Eveneens doceerde hij enige jaren aan het Utrechts Conservatorium de algemene theoretische vakken.

Als redacteur van tijdschrift Het Orgel publiceerde Piet van der Steen een groot aantal artikelen over orgelhistorische- en muziektheoretische onderwerpen. Hij maakte diepgaande studies over de uitvoeringspraktijk van 19de en 20ste eeuwse orgelmuziek. Hij vervaardigde een aantal spraakmakende, veelgeprezen cd-producties met het werk van Duruflé, Vierne, Boëllmann en met het volledige orgelwerk van Messiaen, Jolivet en Lesur (de ‘La jeune France’-productie op het VPRO-label ‘Eigenwijs’). Hij ontving tweemaal een onderscheiding van het Frans Cultureel genootschap Arts, sciences, lettres.

In 2004 ontving Van der Steen uit handen van de Nederlandse componist Joep Straesser de ‘Straesser/Verster-prijs’ voor de regelmatige vertolking van Straessers orgelwerken.

Sedert 1997 vormt hij een succesvol duo trompet & orgel met Peter van Dinther. Acht Nederlandse componisten schreven nieuwe werken voor dit duo.

Piet van der Steen is sinds 1966 als organist verbonden de Oud-katholieke kathedraal Ste. Gertrudis te Utrecht (orgel van S.F. Blank, 1968) en heeft in de Oud-katholieke kerk van Nederland een adviserende taak aan de bisschoppen inzake liturgische muziek en orgelbeheer.
    © 2019, PrestareCd-Productions.nl